Erfgoedblog

De obiit van Alden-Biesen

In oktober 2017 ging een delegatie van vzw ‘Vrienden van het Begijnhof’ uit Sint-Truiden richting Bilzen om een verloren gewaande obiit terug te brengen naar Alden-Biesen. Wat een obiit precies is en hoe deze in Sint-Truiden verzeild geraakte, ontdek je in deze beklijvende reportage.

 

 

Lees meer →

Veemedailles

De collectie veemedailles van Firmin Corswarem uit Heers is het onderwerp van een inventarisatieproject van Erfgoed Haspengouw. Firmin is een kweker van Wit-Blauw en hij kent nog de verhalen die achter elke medailles schuilt. Tegenwoordig worden er geen medailles meer uitgereikt, maar krijgen de dieren en hun kweker een lint. Een reden te meer om dit gebruik nog eens in de kijker te zetten.

 

 

 

Lees meer →

Historische kaarten in de kijker

Erik van Hove uit Hoeselt is verzamelaar van historische kaarten. Hij selecteerde een aantal parels om de ingrijpende wijzigingen in de cartografie te illustreren, die vanaf de periode 1515-1520 in zwang geraken in de Nieuwe Wereld. Deze tentoonstelling in de bibliotheek van Bilzen is de tweede in een reeks van vier die als gemeenschappelijke noemer “Grenzen” heeft.

 

 

Lees meer →

Erfgoeddag 2017 in teken van ‘Zorg’

Erfgoeddag 2017 stond in het teken van het thema ‘zorg’. Tientallen organisatoren in Haspengouw gaven een creatieve invulling aan het thema. Dit beeldverslag werd gemaakt door Haspengouw TV. De activiteiten die aan bod komen zijn: De Tijdscapsule van de Seniorenvrijwilligers uit Bilzen, Mijn ((over) groot) vader was boer van K.H. Salvia Heers, fototentoonstelling ouderenzorg door Himalayan Society uit Sint-Truiden en Take Care, een samenwerking tussen KCST, Asster vzw, Jee Kast en Erfgoed Haspengouw.

Lees meer →

Erfgoedkrant 2017

De nieuwe erfgoedkrant al gelezen?

 

 

Lees meer →

Archiveringsproject Landrada

Heemkundekring Landrada uit Munsterbilzen wil werk maken van haar archief. Met de steun van de stad Bilzen, Provincie Limburg, Erfgoed Haspengouw en de kennis van archivaris Mieke Strauven hebben ze het voorbije jaar hard gewerkt om hun omvangrijke archief een nieuwe plek te geven. Haspengouw TV maakte er deze fijne reportage over.

Lees meer →

Yvo Molenaers, coureur en volksheld

Riemst is niet alleen de meest muzikale gemeente van Riemst, de gemeente herbergt ook een levende sportlegende: Yvo Molenaers. Yvo is vooral gekend als coureur met een mooie carrière en als oprichter van Hove Malpertuus, een gekend en populair hotel in Riemst. Maar hij was ook voorzitter van voetbalploeg FC Hedra Herderen tijdens de succesjaren. Genoeg redenen voor Harmonie Sint-Jan om samen met Theater Ozzy een totaalspektakel op poten te zetten met als centrale figuur Yvo Molenaers. Ze doen dit op vrijdag 12 en zaterdag 13 augustus. Tijd dus voor een gesprek met Willy Duchateau, voorzitter van Sint-Jan, en Jaak Nijs, lid van Theater Ozzy.

Lees meer →

Pop-up tentoonstelling Jos Tysmans

De hele maand mei was er in Sint-Truiden een unieke pop-up tentoonstelling in het voormalige huis/atelier van Jos Tysmans. Het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen Stichting Tysmans, Stad Sint-Truiden, Gemeente Houthalen, Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en Erfgoed Haspengouw. Haspengouw TV maakte er deze reportage over.

Lees meer →

Mariale processie in Kortenbos op 1 mei 2016

Naar aanleiding van 80 jaar Basiliek in Kortenbos, organiseerde de heemkring en de kerkfabriek na meer dan 40 jaar opnieuw een Mariale processie. Op zondag 1 mei verzamelde meer dan 300 figuranten uit heel Haspengouw voor een gedenkwaardige gebeurtenis. Een voorbeeld van intergemeentelijke samenwerkingen in Haspengouw om het cultureel erfgoed een toekomst te bieden.

Lees meer →

Kunstige kluizenaars

De Kluis van Vrijhern is een inspirerende plek. Je ervaart een stilte die we niet meer gewoon zijn en de verbeelding sterker maakt. Dat is misschien wel reden waarom de Kunstkring van Hoeselt aan Andrea Budé vroeg om er een kunstproject te doen met kinderen.

Lees meer →